Vanliga frågor

Har ni några vuxna hönor att sälja?

Svaret är oftast nej, det är oerhört sällan som vi säljer vuxna hönor.

 

Kan man se könet på kycklingarna?

Nej, veckogamla kycklingar kan man inte se könet på om man inte är specialutbildad. Det finns alltså de som jobbar professionellt med att könssortera kycklingar genom att kolla i kloaken, men detta är inget som vem som helst kan göra. Vi brukar säga att vid 3 månaders ålder kan man vara hyfsat säker på könet.

 

Måste kycklingarna ha värmelampa?

Ja, tills de är 5 veckor och fullbefjädrade behöver kycklingarna värmelampa. Lampan är en ersättning för den hönsmamma de egentligen skulle krypit under om de kände sig kalla. Lampan höjer man allt eftersom kycklingarna blir äldre. Om man inte vet hur varmt det är under lampan kan man kolla på kycklingarna: ligger de i en klump är lampan för högt upp, ligger de väldigt utspridda och inte under lampan så är det för varmt. 

 

Vad ger ni kycklingarna för mat?

Vi ger våra små startfoder från Svenska Foder. De får även kokt, hackat ägg och finhackat gräs.

 

Kan man släppa in kycklingarna till de vuxna hönsen som vi redan har?

Mitt råd är att ha kycklingarna för sig själva tills de är ungefär 8 veckor gamla. Då kan man introducera dem till den övriga flocken. I början kan man ha dem i en bur hos de större hönsen så de kan hälsa på varandra genom nätet. 

Har man en höna som ruvar på ägg så kan det gå att smuggla under några kycklingar under kvällen/natten när det är som lugnast i hönshuset. Har man tur tar sig hönan an dem små och behandlar dem som sina egna. Men det gäller att man är med, för det kan lika gärna vara så att hönan inte alls accepterar kycklingarna.

 

Har ni genbank?

Nej. Vi har valt att maskinkläcka och färgavla, något som inte passar in i genbanken. Alla våra djur är renrasiga och nya djur som köps in har genbanksintyg.